Kellonsiirto

Olin ennen varusmiespalvelukseen

menoa ollut muutamassa Suomalaisessa laivassa töissä kansipuolella.

Kun suomalaisessa laivassa ollessani laiva siirtyi aikavyöhykkeeltä toiselle niin yleensä klo.4 aamulla vahdissa oleva vahtimies (4-8 vahti) käy siirtämässä laivan kaikki kellot tunnin eteenpäin tai – taaksepäin, uuteen aika-vyöhykkeeseen. Vahtimiehellä tuli siis välillä 3 tai 5 tunnin vahteja 4 tunnin sijaan, mutta linjaliiketeessä kun aina oli kyseessä samat vahtimiehet, vahdit tasasivat toisensa. Hakurahtiliikenteessä tätä tasausta ei tapahtunut, ja kun varustamot ei suostuneet maksamaan vahtimiehille ylitöitä pidemmistä vahdeista niin laivan sisällä keksittiin muita korvaussysteemeitä. Varsinkin jos ajettiin maapallon ympäri. Nykyään lyhyessä liikenteessä jossa aikaerot ovat 1-2 tuntia, on luovuttu kellonsiirroita kokonaan. Laivassa puhutaan silloin satamassa "Laivan aikaa" tai "paikallista aikaa". Tämä kellojen siirtely oli siis minulle tuttua hommaa. Kun olin laivastossa suorittanut varusmies-palveluksen niin päätin lähteä Göteborgiin hakemaan töitä, ruotsalaisista laivoista. Tuohon aikaan armeija mielellään sijoitti merimiehiä laivastoon, suorittamaan varusmiespalvelusta. 1980 luvulla armeija muutti tämän käytännön täysin, laivaston pyynnöstä. Sitten merimiesten oli hyvin vaikea päästö laivastoon. Ennen laivastoa ja osittain sen aikana veljeni oli töissä Tanskalaisessa, Liberialaisessa ja Norjalaisessa laivassa. Ollessani laivaston alikersantti isoveljeni tuli isosta Norjalaisesta tankkilaivasta, suoraan Persianlahdelta, Upinniemen laivastoaseman alokkaaksi. Heti tämän jälkeen menin seuraavalla lomallani Turun Pansion Laivastoasemalta Upinniemen varuskuntaan tapaamaan Iso-Veljeäni. Suuri sotilasherra "herra Alikesantti" meni tapaamaan mitätöntä pientä alokasta. Armejakaverini oli ollut Norjalaisissa laivoissa töissä ja kertoi mielellään kokemuksistaan niissä. Suomessa oli merimiehillä työttömyyttä, kun pääsin laivastosta siviliin, töitä oli siis Suomessa vaikea saada. Tämä ja kertomukset ulkolaisista laivoista vaikuttivat päätökseeni hakea töitä ruotsalaisista laivoista. Koska äidinkieleni on ruotsi ja kokemukseni ahvenanmaalaisesta laivasta jossa työkieli oli osittain ruotsi, teki selväksi haaviessani olevan, seuraavan laivan, lipun. Ensimmäinen Ruotsalainen laivani oli Margareta, suuri vanhan-aikainen linjalaiva Euroopan ja Itä-Afrikan välisessä liikenteessä.

Sodan takia Suezin kanava oli suljettu, niin että matkat olivat pitkiä.

Kun tässä laivassa siirryttiin aika-vyöhykkeeltä toiselle niin kellojen siirto tehtiin eri tavalla kun suomalaisilla laivoilla. Kansipuolella siirrettiin joka vahdissa 20minuuttia. Konepuolella oli omat systeemit. He siirsivät koko tunnin kerralla (niin kuin) suomalaisissa laivoissa oli tehty. Tätä ei minulle kukaan ollut kertonut. Minulla ei ollut omaa kelloa. Kun minua sitten puolenyön jälkeen käskettiin menemään siirtämään kelloja, niin edellinen ( 8-12 vahti ) oli jo siirtänyt 20 minuuttia. Menin siis siirtämään kaikki löytämäni kellot 20 minuuttia eteenpäin. Siirsin siis myös konehuoneen ja konevalvomon kellot. Koska olin uusi mies tässä laivassa niin kävi niin etten ollut löytänyt kaikkia kelloja. Kelloja oli suunnattoman monta. Siis, jotkut kellot jäivät siirtämättä. Kun tämän jälkeen tulin takaisin komentosillalle niin huomasin komentosillan kelloista että olinkin siirtänyt kelloja 20 minuuttia väärään suuntaan. Selitin tämän perämiehelle ja hän lähetti minut takaisin siirtämään kaikki kellot 40 minuuttia toiseen suuntaan. Nyt kävi kuitenkin niin että en enää löytänytkään kaikkia siirtämiäni kelloja mutta siirsin kelloja joita en edellisellä siirrollani ollut löytänyt. Oli myös kelloja joita en lainkaan löytänyt. Tästä kaikesta johtui se että lähes kaikki laivan kellot kävivät eri aikaa. Selitin perämiehelle epä-varmuuteni tästä kaikesta ja päätimme että seuraava vahtimies käy siirtämässä kellot oikeaan aikaa. Tätä helpotti se että tällä seuraavalla vahtimiehellä oli oma rannekello. Seuraavassa satamassa ostin itselleni rannekellon.

Kerroin muissa Ruotsalaisissa laivoissa tästä, ja kuulin lohdukseni että useimmissa laivoissa oli siirrytty kellonsiiroissa siihen että siirretään tunti kerralla. Oli myös muilla käynyt sekaannuksia.

21.1.2024

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita