Iltapäivän leipä 1/1
Olin 80 luvulla päällikkönä suurehkossa suomalaisessa RoRo laivassa (lastilautta). RoRo on lyhenne sanonnasta Roll on Roll off joka tulee siitä että lasti (tai suuri osa siitä) ajetaan ramppien ja siltojen kautta sisään laivaan.
Ajoimme Keski-Eurooppa - Länsi-Afrikka liikennettä. Euroopassa viimeinen lastaus satama oli yleensä Le Havre, joka on merkittävä ranskalainen satama Englannin kanaalissa.
Kun tällä laivalla tulin ensi kertaa Le Havreen iltamyöhään, niin laivan agentti kertoi että paikallisella leipomoilla on laivoille sellainen palvelu että he tuovat leipomosta suoraan leivät laivalle. Agentti informoi leipomoa laivan aikatauluista. Palvelu tuntui halvalta niin että päätin kokeilla. Agentti lupasi soittaa leipomoon ja kysyi että koska aamulla syömme aamiaista ja kuinka monta patonkia silloin tarvitsemme. Kerroin että tarvitsemme 15 leipää jo klo.7. "Ei ongelmaa"
"Entä iltapäivällä ?" Kerroin että tämä on päivän leipä määrä . Agentti oli kauhuissaan, ja sanoi että "eihän sitä iltapäivällä voi syödä aamun leipää. Sehän on vanhaa". Pysyin kannassani. Aamiaisella oli sitten tuoretta patonkia. Se oli parasta leipää mitä olen syönyt. Leipä loppui kesken jo aamiaisella.
Kiireesti menin soittamaan agentille, että tarvitsemme iltapäivällä 30 patonkia ja myös pullaa, meillä on iltapäiväkahvi klo.15. siis leipä ja pulla ennen sitä, ja haluamme saman palvelun joka kerta kun tulemme Le Havreen.
26.8.2021